Tårta och tulpaner

Jag fick många frågor om recept på tårtan när jag la upp några av de här bilderna på Instagram för ett par veckor sedan. Jag gjorde en mördegstårta med vit choklad- och blåbärsmousse. Det bästa med mördegstårtor är att det är endast fantasin som stoppar. Man kan dekorera den med allt möjligt och göra en mousse på de smaker man gillar allra bäst.

Mördegsbotten:

120 g kallt smör

2,25 dl mjöl

0,5 msk socker

1 msk vatten

Tärna smöret och hacka med alla torra ingredienser. När degen har smulat sig tillsätter du vattnet och arbetar ihop till en deg. Kavla ut degen och stansa ut bottnarna. Ställ in dem i kylen ca 30 min.

Sätt ugnen på 175 grader och grädda bottnarna i ugnen ca 15 minuter.

Blåbärsmousse:

5 dl grädde

3 dl frusna blåbär

1 msk socker

3 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Häll grädde, blåbär och sover i en kastrull och koka upp detta – låt sjuda ett par minuter. Mixa slät med mixer och sila ner i en bunke.

Lägg i gelatinbladen i den varma vätskan och rör tills de är upplösta. Ställ i kylen minst 2 timmar och vispa sedan upp med en elvisp.

Vit chokladmousse:

2 gelatinblad

150 g vit choklad

4,5 dl vispgrädde

1 krm vaniljpulver

Lägg gelatinbladen i vatten. Hacka chokladen grovt och lägg i en kastrull där du tillsätter en tredjedel av grädden. Låt smälta på svag värme. Tillsätt resten av grädden. Lägg i vaniljpulvret. Värm upp så att grädden ryker men den ska inte koka. Dra kastrullen från plattan och lägg i gelatinbladen. Vispa ner i grädden så de smälter. Låt svalna och täck med plastfolie. Låt stå över natten och viska sedan till en mousse.

mail